Информация, информатика, теория на информацията

Основни направления в развитието в теорията на информацията

Информация-определени сведения, парамерти, характеристики за процесите /обектите и явленията от заобикалящата ни действителност/ в зависимост от момента на получаване информацията може да бъде структурирана в следните 2гр:

  • Апостерна информация- информация която е получена, известна, налична /преди въвеждането на съответният експеримент /наблюдение, опит//
  • Апреорна информация- информация получена във резултат на провеждането на определен експеримент.
  • В зависимост от това какво е структурирана в нея, информацията може да бъде кфалифицирана в няколко групи:
  1. събитие- първичен / недеим елемент от представянето на информацията/. Такива форми се явяват  1,0, потвърждение, отрицание, наличие, нещо което не може да се раздели на малки части.
  2. величина- съвкупност от събития, подредени във едно определено измерение. Величината приема определен набор от събития имаме така нар. Дискретни величини. Когато величината приема още брой събития, се приема да бъде непрекъсната.
  3. функция – представлява взаимовръзка между 2 величини, между величина и време,величина и пространство. В зависимост от типа на аргумента, функциите биват дискретни и непрекъснати.
  4. Комплексната форма на представяне на информацията от голямо измерение. Функционалната зависимост между време,величина и пространство.

На този етап от развитието на информатиката се оформя 3 точки за термина информация:

  1. информацията се разглежда като съвкупност от сведение данни,факти и се явява продукт за обработка във системите за информационно обслужване
  2. информацията като съвкупност от правила определящи системите за информационно обслужване на различни сфери на обществената дейнот.
  3. информацията се явява отражение на обектите от действителността с своето отражение може да се материализира с нови обекти. Тясно свързани с термина информация се явяват и термините информатика, теория на информатиката  приложна информатика.

Взаимовръзката между тях може да бъде представена по следният начин:
Разглежда проблемите сшързани със дискретното поставяне и структурирана на информационни масиви, при използването на една или друга бройна система.

статична теория на информацията – разглежда спектъра от пробеми свъразни с оценка на количеството информация, което съдържа даден масив /символ/. Използва се вероятностни подходи, тази статична теория се определя с темична етропия като мярка за неопределена информация.

сематична теория на информацията – разглежда въпросите свързани със оценка / получена цеността, същността на информацията/. За оценка на съществеността се използват критерии показващи какво е влиянието на наличната информация при получаването на нова информация.

СВОЙСТВА НА ИНФОРМАЦИЯТА

Информацията може да се разпространява, посредством различни свързващи среди, иформацията може да бъде предавана /обменена/, между различни потребители и ресурси. Използването на различни комуникационни ресурси, обуславя необходимостта от решаването на проблеми, свързни с изравняване / съвмесяване/ на техните параметри.
Информацията може да бъде преобразувана – информацията може да бъде преставяна във разлинчи форми като текст,графика,аудио,видео,числла и т.н. и позволява тя да бъде преобразувана от една в друга форма. Преобразуването може да се извърши със или без загуба на информация.
Информацията може да бъде съхранявна – при работа с компютърната техника се изплзват различни носители за съхранение на информацията. Информацията може да бъде обработвана

ПАРАМЕТРИ НА ИНФОРМАЦИЯТА

  • скорост на предаване – показва какво количество информация се предава за единица време
  • надежност/достоверност/ при предаване на информацията – определя със каква вероятност данните ще бъдат доставени при определена степен /вероятност от възникване на грешки/
  • пропускателна способност на каналите за връзка – параметър определящ какво количество информационни потоци могат да се реализират при използването на определен канал за връзка
  • параметър за оценка на информацията – използват се единиците бит, байт, килобайт, мегабайт, които предават, обработват и т.н.

БРОЙНИ СИСТЕМИ. ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ЕДНА ИЛИ ДРУГА БРОЙНА СИСТЕМА. ВИДОВЕ БРОЙНИ СИСТЕМИ. ПРОМЯНА НАЧИНА НА ПРЕДСТАВЯНЕ.

Бройна система /БС/ – съвкупност от определен брой количество различни елементи и правила за тяхното използване. Броят качество различни символи на бройните системи се нарича основа.
Видове бройни системи – биват позиционна и непозиционна/ арабска римска/. Във изчислителната техника във представяне на числата широко приложение е намерил полиномиална форма при представяне на информация.

Етикети: , ,